Monday, December 04, 2006

Limitele romanilor de rand si integrarea

Fara suparare, persoanele care citesc se exclud :) Majoritatea romanilor sunt de rand, nu se deosebesc cu nimic, fac parte din masa de manevra pe care deocamdata politicienii ii dirijeaza, si 'societatea' ii controleaza prin locurile de munca limitate si prin optiunile limitate. Dar prima limitare vine din intelectul intepenit de comunism al generatiilor mai vechi de '60-'65. Mii de scuze celor care intra aici si se simt jigniti de afirmatiile mele - a te simti jignit si a te revolta este exemplul care mie imi ajunge ca sa-mi dau seama ca aceas persoana nu intra la 'romanii de rand'. Pentru mine romanii de rand sunt aceia care n-au nici o parere personala ci doar preconceputa sau formata din media sau de la colegii de serviciu sau de pahar, cei care nu mai spera la nimic, se considera deja depasiti, fac totul mecanic, nu se apuca de nimic nou, sunt in acelasi timp multumiti de sine dar se compatimesc mereu si se plang de saracie si de situatia rea din tara. Bineinteles nu vorbesc aici de pensionari, ci de forta de munca, ca sa spun asa, acea forta de munca care alege sa mearga in Spania si Italia in masa sa munceasca si apoi in loc sa demareze o mica afacere sa-si cumpere masini si apartamente si sa se dea mare. Am fost in ultimul timp in tara si peste tot mi se spune 'uite aici sunt apartamentele "spaniolilor" sau "italienilor". Aici este bineinteles si vina executivului, legislativului si politicului ca in Romania romanii nu pot crea locuri de munca, ci numai 'investorii' straini, care cumpara pe doi lei afaceri, le vand cu zece si apoi trag o fabrica de mobila, de textile, de bere sau colosi industriali care chiar aduc bani - in buzunarele lor bineinteles.

In curand nu vom mai avea forta de munca si vom fi napaditi de chinezi si africani. Tineti minte asta, nu se spune in media, nimeni nu face prognozele acestea, dar asa va fi, de vreme ce romanul considera ca in Romania nu poate face bani muncind ci doar in Spania si Italia. In 2007 integrarea va fi un soc, se va produce ceea ce uniunea a dorit de la Romania - vor intra toate produsele fabricate in CE la vanzare in Romania, importurile vor exploda, exporturile vor stagna, poate chiar de vor diminua, daca nu va exista un guvern rapid care sa stimuleze cu adevarat productia in Romania. Nici macar nu vom deveni o tara turistica, decat o tara de interes pentru moldoveni, turci, si dupa cum spuneam chinezi, africani si orientali. Romania se degradeaza, evolutia este mult mai redusa in ritm decat agravarea unor situatii precum lipsa locurilor de munca si a productiei pentru consumul intern. Intrand in Uniune nu se mai pot pune bariere tarifare la produsele alimentare si altele care se pot bine mersi asigura din productia interna. Iar competitia producatorilor romani cu cei din CE (normal ca multe vor fi facute in China, America de Sud, Coreea .. etc) este total inegala.

Revenind la oamenii de rand, acestia sunt orbiti de telenovelele politice, de speranta unui 'trai mai bun', fara sa gandeasca macar ca riscam enorm incepand cu anul viitor niste dezechilibre majore in economie, asta din cauza ca nimeni nu se mai revolta impotriva papagalilor care nu fac nimic pentru Romania ci doar se lupta pentr ciolan, un ciolan care a ajuns la os, nu mai are nici un pic de carne.

Solutia gandita de 'putere' (formata exact din acea generatie expirata de care vorbesc) este urmatoarea: hai sa punem la munca tinerii in administratia publica, sa-i punem pe ei sa munceasca cu capul ca noi avem alte interese. Nastase a facut primii pasi cu 'bursele guvernului', acum din ce in ce mai multe concursuri se tine pentru 'consilieri publici' in toate ministerele si institutiei statului. Eu gandesc in urmatorul fel - acesti tineri care sunt 'promovati' sa ii indrume pe calea dreapta pe 'batranii natiunii' sunt ultima solutie a Romaniei. La momentul in care acestia sunt majoritari, sau aproape majoritari, in ministerele respective, acestia trebuie sa inlature generatia expirata si sa faca adevarata treaba pentru Romania. Stimati tineri care va mandriti acum cu posturi prin ministere, ganditi-va ca o sa va respect imens atunci cand veti gandi cu propriul cap pentru Romania si pentru viitorul nostru si al copiilor nostri, nu depindeti de oamenii care v-au adus acolo, faceti-va frate cu dracu pana treceti puntea. Intelegeti voi ce vreau sa spun ;) Puterea este deja in mainile generatiei '70 .. make me proud!

No comments: