Cand am scris articolul anterior nu incepuse inca nebunia bancilor, iata ca parca a fost un facut si a inceput perioada recesiunii economice in Statele Unite care dupa cum se vede ajunge prin contaminare si in Europa. Ceea ce ne intereseaza pe noi, cetateni ai tarii noastre, este cum ne afecteaza pe noi. Iata ca ne afecteaza in primul rand prin cresterea cursului valutar, care are ca efect cel mai naspa cresterea preturilor la produsele din import. Nu vorbim de gaze ca acolo pretul e dictat in alte feluri. Dar benzina da, plus toate cele d-ale gurii care vin din afara. De asemenea sunt afectati cei cu credite in valuta si cu venituri in lei (marea majoritate dintre noi adica). La venituri ma refer, la credite, dupa cum spuneam, cine a pus botul si a luat credite in valutele cele mai exotice, acum e dator vandut si o sa vada el greutati in cativa ani.
Recunosc ca m-am speriat insa un pic atunci cand a picat prima data "bill"-ul american prin care vor sa salveze ce a mai ramas de salvat cu 700 miliarde din fonduri publice. Si cand au inceput sa pice bancile. Era interesant cand picau bancile acolo, dar cand au dat semne Fortis si Dexia, niste banci mari din Europa (pe care le credeam puternice, intangibile), am inceput sa-mi fac griji. Adica la noi in Romania, dupa cum avea dreptate Ixarexcu (n.r. guvernatorul bnr - cel mai tare din parcare - singurul care de la revolutie incoace ocupa aceeasi functie si care pana acum bate la fund milionarii de top 100 cu banutzi pe care i-a strans, desi nu arata - e bun omul ce sa mai), economia merge bine comparativ cu America, pentru ca nu am descoperit inca derivatele financiare si toate prostiile inventate pe Wall Street, dar este insa ceva la care nici o banca din Romania nu poate rezista si anume panica. Daca un nenoricit de reporter de la ProTv (si seful lui care il lasa sa bage in emisie) baga un "senzational" ca depozitele romanilor sunt amenintate de criza mondiala, nu mai ramane mult pana audienta lor, adica manelistii si capetele seci care se uita la stirile tembele protv sa se duca sa-si scoata banii sa-i puna la saltea. Oricat de tampita este aceasta actiune, ea poate genera prin sindromul de "turma" al romanului, o panica si o accelerare a ridicarii de cash din banci. Daca acest fenomen se acutizeaza si mai mult de 1-2% din deponenti se duc in acelasi timp sa-si ceara banii inapoi, nici o banca nu poate rezista. Fondul de garantare al depozitelor a recunoscut ca are in visterie numai 2% din totalul depozitelor, e si normal. Ultima solutie in cazul unei crize de lichiditati a bancilor este numai BNR. Care din fericire are destui bani pusi deoparte (iarasi zic Ixarexscu nu e prost deloc, chiar e tare pentru ca lumea nu-l poate schimba pentru ca nu e altul mai bun, mai dastept). Dar cine stie, eu totusi sper sa nu aflam cat poate rezista si BNR-ul.
Prin urmare nu vreau sa fac speculatii, om trai si om vedea, dar vremurile sunt intradevar istorice, este o criza economica mondiala care a pornit de pe wall street, de la bancile de investitii si de la banii pompati in mortgage-uri subprime. Iar dupa parerea mea era de anticipat, de prevazut o criza, from time to time, pentru ca dupa cum spuneam mai jos, "what goes up must come down" e o regula invincibila, cine stie cunoaste, nimic nu urca la infinit ci trebuie sa existe o corectie. In cazul asta e o corectie care se intampla doar de cateva ori pe secol. Un fel de restart, de reinceput. Cum e si bursa noastra si fondurile de investirii, care au pierdut 3 ani si mai mult chiar in jumatate de an 2008. Naspa, chiar naspa pentru cine a bagat banii in fonduri si nu a vazut ca acestea cresteau de 3 ani. Credeau chiar ca vor creste la infinit? Vestea rea este ca nu au de unde, nici o crestere nu are suport real intr-o tara unde nimic nu se face, numai consumul creste. Pacat de Romania, ca asa ar avea un relief frumos, pacat ca-i locuita, cum era vorba aia nu?
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment