Va invit la o plimbare prin Cartierul Primaverii, din bulevardul Primaverii, in nord, intre Blv Aviatorilor si Blv Mircea Eliade (cel cu piatra cubica de langa Parcul Bordei, unde mai la dreapta este celebra vila prezidentiala) sunt patru strazi "celebre": Str Herastrau, Str Helesteului, Str Crangului si Str Jean Monet. Ultima coboara si la sudul Bulevardului Primaverii, la dreapta fiind celebra vila a lui Ion Iliescu, liceul Jean Monet si complexul sportiv Floreasca. Paralele cu Str Jean Monet, inspre Televiziune (Calea Dorobantilor), sunt strazile: Maxim Gorki, Lev Tolstoi, Ion Negulici, Pictor Barbu Iscovescu, Pictor Daniel Rosenthal.
Putina istorie
Cartierul de vile din fostul Parc Jianu (inainte si Pta Charles de Gaulle se numea Pta Jianu) - in prezent cunoscut ca si Cartierul Primaverii - a fost construit in anii '37-'38 de catre cel mai bun arhitect al momentului - Octav Doicescu. Primarul Bucurestiului era Demetru Ion Dobrescu. La acel moment partea din nordul Pietei Dorobanti era in afara orasului si reprezenta o extindere a orasului cu destinatia initiala - atentie! - case pentru muncitorii care lucrau la uzina de apa si gaze a Bucurestiului. Conducerea uzinei a impartit pamantul in parcele si le-a dat muncitorilor pentru a-si construi case. Acestia au fost primii proprietari in "Cartierul Primaverii".
Confiscarea comunista
Nu dupa mult timp insa ('48-'50), dupa instalarea regimului comunist avand la baza nationalizarea, adica desfiintarea proprietatii private, proprietatile (case si terenul ramase inca fara casa construite) au fost confiscate iar membrii PCR le-au reimpartit dupa bunul plac. De exemplu - Ion Iliescu (il cunoasteti?) - a primit casa aici si era vecin cu Nicolae Ceausescu (ati vazut pozele in care mergeau impreuna la vanatoare nu?). Nomenclatura comunista a locuit aici pana in 1989 (cand lupul si-a schimbat parul, dar tot lupul a ramas).
"Retrocedarile" PSD
Dupa 1989, cand Ion Iliescu si compania de nomenclaturisti comunisti a preluat puterea lasand impresia unei revolutii populare, creand PSD-ul, s-a infiintat RAPPS-ul - Regia Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat, una dintre cele mai mari tepe din istoria Romanian, un SPV pentru transferul proprietatilor de la cine trebuie (super schema!).
Astfel, inainte de aparitia legii retrocedarilor, baietii destepti au convins majoritatea fostilor proprietari sa-si cedeze drepturile contra unor sume de bani. La momentul acela ('92-'98) lumea obisnuita nu intuia ce va insemna avantul si castigurile imense care se vor face din ceea ce va deveni nebunia IMOBILIARA in Bucuresti. Astfel au acceptat cateva mii de dolari sau marci contra proprietatilor lor, iar mafia a intrat in posesia drepturilor, si bineinteles au intrat in posesie efectiva dupa legea retrocedarilor, i-au gasit (ca din intamplare) proprietari pe cei care ori au pastrat ori au vandut mai departe (tot celor cu bani murdari) si s-au imbogatit.
Pentru casele unde nu s-a reusit schema cu proprietarii si la cei care nu mai erau de gasit, RAPPS a inchiriat vilele demnitarilor PSD, cu celebrele chirii cat apa si gazul la un apartament de bloc. Dupa 2000, RAPPS cica scoate la vanzare vilele ramase, cui oare? Chiar chiriasilor, deci demnitarii roomani de dupa 1989 (adica fostii nomenclaturisti pentru cine nu s-a prins inca). Si uite asa s-a intrat in proprietate, fara a plati milioane de EUR, iar acum sunt proprietari cinstiti, le pot vinde pe milioane de EUR sau pot sta acolo pentru ca oricum mai alte milioane din alte contracte si furturi de la stat.
Cine sta acum in Primaverii?
Asta ar fi interesat de stiut si de facut public. Fiecare vila, cand s-a intrat in proprietate si cum. Pentru ca cu siguranta nu mai sunt constructorii de uzine si micii functionari care au primit terenurile de la stat in 1938. Dupa cum am spus si mai sus, cred ca sunt cateva variante:
1) mostenitorii primilor proprietari (cred ca se numara pe degete);
2) cumparatori dupa 2000, care au dat bani sa cumpere de la 3)-4), de unde au avut acesti bani?
3) baieti destepti care au intrat pe fir si au luat drepturile inainte de retrocedari, la retrocedare pac au devenit proprietari curati ca lacrima (de exemplu Mihai Cuptor si avocatul Cristian Dinu)
4) nomenclatura post-'89 (majoritatea PSD) care au fost pusi chiriasi de RAPPS (una din cele mai mari tepe din Romania), carora tot RAPPS cica le-a vandut prin licitatie (ha..ha), deci cica proprietari de drept acum
Mai sunt si noile blocuri chiar de pe Primaverii, dezvoltatori imobiliari au bagat banii in buzunarul 3)-4) (acestia nu si-au pierdut urma, inca pot fi cunoscuti), au construit blocuri si au luat bani cu profit de la alti proprietari legali (la care iarasi intrebare de unde 500,000-1,500,000 EUR pentru un apartament acolo).
Interesant nu? Pareri? Informatii? Bonus: un articol despre schema RAPPS
Deschid lista celor care stau in Cartierul Primaverii:
- Ion Iliescu
- Bujor Sion (fiul adoptiv al lui Ion Iliescu)
- Maria Marinescu (fiica lui Bujor Sion)
- Petre Roman (dupa divort casa i-a ramas Mioarei Roman)
- Mircea Oprescu (fost general de Securitate, tatal lui Sorin Oprescu)
- Serban Mihailescu
- Ion Tiriac
- Serghei Mizil (fiul ministrului de finante PCR, ruda cu tanara Oana Niculescu Mizil - de la .. PSD)
- Jean Maurer (fiul lui Gh. Maurer, premier comunist)
- Antonie Iorgovan (parintele constitutiei .. deh)
- Marius Marinescu
- Bobby Paunescu si Monica Barladeanu
- Alex Adamescu
- Camelia Sucu
- Codin Maticiuc
- Alin Cocos
- Calin Popescu Tariceanu
- Gica Popescu
- Ionut Lupescu
- Romanita Iovan
- Ion si Margareta Costea (socrii lui Mircea Geoana, parintii lui Ionut Costea, cumnatul lui Mircea Geoana .. din ce partid? PSD bineinteles) - au dat 15000 dolari in 2001 pe o vila pe Str Jean Monet, se incadreaza la 4), au fost "chiriasi" si au "cumparat" pe Legea 112/1995
- Dan Diaconescu (cu Rolls-ul alb si Bentley-ul Flying Spur)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comment:
Imi pare bine ca v-am gasit. Vroiam doar sa va salut si sa va spun ca imi place ceea ce tocmai am citit
Post a Comment