Thursday, July 15, 2010

Despre politicienii romani

Definitia unui politician (de pe wikipedia) este: "o persoana cu un rol important in activitatea politica" .. politica fiind activitatea principala a acestei persoane. Deci un gigel(ea) care isi doreste din pruncie (aka adolescenta, gen Prigoana jr.) sa devina politician mai intai devine membru de partid si apoi isi canalizeaza toate resursele si face din politica activitatea sa principala si castiga un rol important intr-un partid devine politician. Foarte frumos nu? Pare o activitate nobila, intrucat politica ar trebui sa aiba un scop pozitiv pentru o natiune. Sa nu radeti, nu sunt naiv, sunt sarcastic.

De ce se spune despre politica ca ar fi o curva? Cine ar vorbi asa de rau o clasa sociala atat de importanta precum politicienii? Ce vrea sa insemne zicala asta, ca politicienii se vand pe bani sau ca este o meserie mizera si suburbana? Eu cred ca amandoua.

De ce ai intra intr-un partid? De ce sa devii membru de partid? De ce sa-ti pierzi timpul gudurandu-te pe langa politicieni? Variante:
1) parintii tai au fost politicieni - din nomenclatura comunista sau nomenclatura post-89 - va suna cunoscut? nu mai e cazul sa dam exemple nu? in cazul asta ascensiunea este usoara, ai PCR (pile/cunostinte/relatii), ai cei 7 ani de acasa formati pe specializarea gogosi si praf in ochi, vei ajunge sigur un politician "de succes";
2) te simti mic si vrei sa fii mare, sa ai putere .. pentru ca politicienii detin puterea nu-i asa? cei la putere, bineinteles, ceilalti sunt opozitia, dar si opozitia este o putere .. in cazul asta trebuie sa muncesti vere, asa cum munceste un om obisnuit sa-si faca o cariera sau un patron sa-si vada firma mergand pe profit, asa trebuie sa dai din coate si sa faci compromisuri garla ca sa devii politician - cunosc exemple de felul acesta, pur si simplu au dorit sa fie deputati si au ajuns, nu e atat de greu precum pare (aviz amatorilor);
3) esti un nimeni si fraier pe deasupra .. te-au racolat de la un partid, te-au facut membru de partid, ti-au spus ca ajuti tara si pe langa ai si oportunitati de a deveni cineva .. esti membru de partid, esti masa de manevra .. doamne cat de multi sunt acestia - ii vedem pe la congrese, ca pe vremea lui ceausescu, ii vedem pe la alegeri, saracii, voteaza cu slugarnicie si tin cu partidul "mama" mai ceva decat cu echipa de fotbal preferata;
4) esti un om simplu, un om de bine, un adevarat altruist, vrei sa faci bine, "make things matter", sa devii politiciani ca sa-ti ajuti semenii, sa creasca nivelul de trai, civilizatia, pib-ul, imaginea tarii tale, sa fii un politician stimat si sa fii reales pe motive de realizari nu de promisiuni desarte .. HMMM .. varianta asta este teoretica, ce ziceti? este filozofie? eu totusi sper (in nebunia mea) ca exista macar un astfel de om astazi si poate 2 maine si poate 10 in urmatorii 10 ani .. dati-mi si mie un exemplu sa-l urmaresc .. Alina Gorghiu? sa fie un exemplu bun? ii urmaresc blogul .. dar este de profesie avocat si se cunosc multe bancuri cu avocati

Ok, ai ajuns politician, mai repede (un exemplu elocvent este tanara Oana Mizil, nepoata nomenclaturistului comunist Paul Niculescu Mizil - punctul 1 de mai sus) sau mai incet. Ce trebuie sa faci mai departe? Pai ce ti-ai propus, sa fii din ce in ce mai puternic, sa fii in parlament, in comisii, sa decizi destinele tarii. Oare? Oare cei mai puternici politicieni sunt in parlament? Mie nu mi prea se pare. Mi se pare ca cei mai tari politicieni sunt cei care stau binemersi "la partid" si trag sforile, fac jocurile, se foiesc in fotolii de bucurie cand vad ca le ies ploile. Pentru ca un parlamentar "saracul" trebuie sa mearga la serviciu, trebuie sa faca drum (asta teoretic) pana la judetul de unde a fost ales (bineinteles fara nici o legatura cu locul de bastina, doar ca acolo au mers zarurile, loteria circumscriptiilor), are un salariu mic, de fapt ce mare scofala sa fii parlamentar, sa se ia toata plebea de tine ca nu faci nimic.

De fapt ce fac politicienii? Isi urmaresc propriile interese, cel mai evident fiind acela de a fi reales. Prin urmare varsa planuri electorale, promisiuni, ca fac ca dreg, ca aia nu sunt buni ca eu sunt altfel, ca noi suntem asa si pe dincolo. Gata campania, hai cu culesul roadelor, influenta in teritoriu, numiri de cunostinte, rude, yes-men (oameni care executa fara sa cracneasca pentru un salariu si un biscuite in plus, caini de companie .. suna cunoscut? .. buldogi) in functii administrative, care invart si influenteaza la randul lor mediul de afaceri si .. si .. si? ce in mod special? BANII STATULUI .. adica banii cetatenilor, de la buget .. asta este de fapt CIOLANUL, obiectivul real al politicienilor, imbogatirea proprie si bunastarea totala si vesnica a odraslelor, acumularea de bani pentru vremuri grele, pentru cand nu se va mai putea fura cu milioanele de euro.

Detalii despre rezultatele "muncii" politicienilor "realizati" si "consacrati", a nomenclaturii post-89 gasiti la baietii de la porcisme .. atentie nu cititi daca aveti inima slaba, sau nervii .. s-ar putea sa va vina cheful de bufnit in nas cativa politicieni, chef care se pare ca incepe sa vina deja catorva cetateni din Iasi care l-au gasit pe tanarul politician Andrei Sava sa-i ceara socoteala cu un pumn in figura .. oare politicienii isi dau seama ca in anul de gratie 2010, odata cu criza si cu masurile de austeritate (care sunt grele dupa cum zice micul boc) vine si furia cetatenilor amagiti si prostiti pe cei pe care i-au ales cu abnegatie (cu lipsa totala de discernamant zic eu).

Vreau sa fiu optimist, vreau exemple pozitive de politicieni, dati-mi un exemplu (in afara de exemplu dat de mine spre studiu - Alina Gorghiu), sa vedem daca mai este o sansa pentru epurarea clasei politice, sau este pe vecie infundata in noroi, ineficienta si lipsa de competente manageriale (in administrativ) ca de la politicieni nu le pot cere MBA, dar macar onestitate si integritate, macar sa nu fure, sa nu ajute pe altii sa fure, sa gandeasca legile pentru tara si nu pentru gasca de partid, sa fie transparent, SA VORBEASCA CU OAMENII, sa ceara propuneri, sa se consulte cu cei pentru care lucreaza acolo in parlament, pentru care teoretic lucreaza.

1 comment:

Anonymous said...

Super tare articolul. Iar porcisme.ro este fabulos!!!