Wednesday, July 08, 2020

#covid19 si impactul pandemiei

Exista sute de pareri si ipoteze despre coronavirus, ca ar fi fost creat intentionat pentru a reduce populatia, pentru a da un avantaj economic Chinei, ca nu ar exista de fapt samd.

Parerea mea ia asa cum este situatia de fapt, este un virus nou (creat sau aparut de la animale nu stiu) care a devenit pandemic si se pare ca devine a doua pandemie ca marime dupa cea din 1918 (numita "gripa spaniola" de fapt un virus de tip H1N1 de origine aviara) care a infectat 500 milioane de oameni.

La data postarii sunt aproape 12 milioane depistate cu Covid19 si peste 500.000 inregistrati ca decedati din cauza Covid-19. Adevarat ca majoritatea decedatilor aveau "comorbiditati" (boli cronice care in momentul in care apar solicitari suplimentare ale organismului pot conduce la deces), dar la fel de adevarat este ca acest virus le-a creat o pneumonie severa (inflamatia si umplerea alveolelor pulmonare cu lichid) care inseamna ca concentratia de oxigen din sange nu mai este suficienta pentru functionarea corecta a organismului, necesitand ventilare mecanica, iar in cazurile de mai sus oameni in varsta si/sau cu probleme, organul mai slab cedeaza si apoi dupa el celelalte.

Problema este ca nu s-a terminat, suntem in pandemie din februarie 2020 deja de 1/2 de an si dupa carantina in Europa s-au vazut ameliorari in tari unde o luase razna (Italia, Spania, UK) dar vine si valul 2 (dupa relaxare) iar in restul continentelor situatia este mai ingrijoratoare, in America cel putin este scapat sub control (se vede contributia administratiei - presedintilor, unii care au dat putere sa se ia masuri rapide si drastice, unii care au tratat superficial - la cei ai Americii si ai Braziliei, de exemplu ma refer). America 3 milioane, Brazilia 1,7 milioane. Impreuna cu Rusia, India si Mexic sunt si vor depasi jumatate din totalul la nivel mondial. Ramane de vazut cum evolueaza situatia in Africa (unde nu sunt testari ca in Europa) si in Asia.

Pe langa viata a peste jumatate de milion si a altor milioane care au scapat dar care posibil raman cu probleme la plamani, pandemia are implicatii majore atat sociale cat si economice. Social, daca respecti distantarea sociala (ca de aia ii zice sociala), nu mai este aceeasi viata ca inainte, dar putem trai si ne invatam cu masca in interior si cu mai putina apropiere (mai greu la popoarele latine). Economic, pandemia afecteaza in special turismul si tarile care se bazeaza pe turism, companiile aeriene, actiunile la bursa (in orice criza exista un crah bursier), oamenii cumpara mai putin din magazine dar cumpara mai mult din online. Online-ul si curieratul sunt la maxim, toata economia se readapteaza pe acest model de business la distanta. Educatia, si asa cum era, chiar daca au participat online, nu este acelasi lucru ca mersul la scoala. Lucrul de acasa, la fel, unele job-uri se preteaza altele nu.

Finalul pandemiei nu pare sa fie aproape. Daca in Europa s-a vazut clar in iunie o descrestere a cazurilor, in America este clar in crestere. In Rusia si Africa la fel, se pare ca si in Australia. China este un caz foarte ciudat, o tara cu 1,5 miliarde de oameni (cea mai populata tara din lume), de unde a plecat virusul, doar 85 mii de cazuri care se opresc brusc in martie si multe alte tari incomparabil mai mici depasesc acest numar de cazuri.

Virusul nu se opreste, se raspandeste, este agresiv. Un medicament nu exista, sa opresti o pneumonie agresiva este foarte greu, trebuie un tratament cu un mix de medicamente. Vaccinurile sunt in teste, in mod normal dureaza peste un an sa ai un vaccin fara reactii adverse (cat se poate). Prin urmare mai avem de asteptat. Si ca sa nu ni se intample noua trebuie sa purtam masca atunci cand mergem in locuri cu multi oameni. Cine spune ca masca nu este necesara se inseala.

No comments: