Tuesday, July 17, 2007

Romanii si condusul pe autostrada

Chestia asta ma enerveaza cand ma urc si eu pe autostrada A2, mareata realizare a regimului post-comunist. Inca de la intrarea pe autostrada, care incepe cu aglomeratie, radare, stopuri, cu tramvaie care traverseaza strada si se opresc in mijlocul drumului pentru ca un alt camion incurca circulatia. Ok, ai ajuns pe autostrada si vrei sa megi civilizat pana la mare (vorba vine, ca deocamdata autostrada se termina la vreo 70km de Constanta, drum pe care il faci in minim o ora). Acum incepe balciul..

Romanul nu este obisnuit sa mearga pe autostrada, asta e normal intr-un fel pentru ca nu au existat autostrazi atat de drepte si bune ca cea spre mare - pe Bucuresi-Pitesti se vede ca nu au invatat nimic. Fata de mersul pe autostrazile din afara (si am fost pe autostrazi in Ungaria, Austria, Germania, Franta, Olanda, Belgia, Elvetia, Italia) in Romania trebuie sa fii mult mai atent la trafic pentru ca in Romania inca se merge ca la tara, cu viteza prea mica pe banda intai si cu viteza prea mare pe banda a doua. Chestia cu viteza nu ar fi o problema, ca si in afara mai sunt oameni care merg repede. La noi lumea considera normal sa depaseasca, fara sa tina cont de vitezele normale pentru autostrada (130-140).

Problema porneste bineinteles de la cei care merg incet (pentru autstrada eu cred ca incet este sub 100 si foarte incet sub 80). Acestia incurca pe cei care merg cu 100-120 kmph si care sunt nevoiti sa intre pe banda a doua, uneori ramanand acolo pana considera ei ca nu mai sunt moshmonditi pe banda intai. Si cei care merg normal cu 130-140 kmph vin pe banda a doua si trebuie sa incetineasca. Si uite asa se face haos si riscul de accident creste foarte puternic, ca oricand e vorba de frane la viteze mari. Prin urmare pericolul de accident este foarte mare cand autostrada e aglomerata si accidentul cauzat de fumul dens este cauzat de fapt de mersul haotic al romanului pe autostrada si se poate intampla oricand.

In loc ca politia sa stea cu radarul pe loc si in miscare pe autostrada mai bine s-ar instala indicatoare din loc in loc prin care sa spuna "circulati pe banda intai - viteza recomandata 100kmph / folositi banda a doua doar pentru depasiri" si sa opreasca oamenii care merg sub 80 kmph sa-i intrebe care e problema lor si ca e interzis sa mergi pe autostrada asa de incet. De ce nu este limita inferioara de 80kmph pe autostrada? Au drum alternativ sa mearga pe acolo. Sa vezi cand se va pune taxa de autostrada 3-5euro cum se duce taranul pe Urziceni. Si foarte bine o sa fie cu taxa.

Bineinteles mai sunt smekerii cu masini tari care nu pot sa mearga cu mai putin de 160kmph si vin cu flashuri pe banda a doua, trebuie sa te dai la o parte - dupa ei - orice ai face, nu e treaba lor, ei sunt cu gagica si trebuie sa faca o ora jumate de la plaja din mamaia in bucuresti pe lac la fitze. Astora le urez sa aiba accident, nu tare, doar sa intre in fundul unui camion cat sa vada ca nu e ca-n filme.

Deci ce faceti domnilor de la transporturi? Puneti o data limita minima de 80kmph si panouri cu indicatii despre cum se conduce pe autostrada sau punem noi ban de la ban si punem aceste panouri? Ia sa vezi cum se enerveaza si le dau jos si poate ne dau si amenzi ca nu sunt legale panourile si atenteaza la siguranta circulatiei.

No comments: