Monday, December 03, 2007

La pomul laudat - inca o dovada a proverbelor

Proverbele sunt bune pentru ca sunt rodul unei experiente de generatii, nu plasmuiri ale politicii sau ale imaginatiei unora disperati de a mai vinde ceva, de a mai obtine profit. La pomul laudat nu te duce cu sacul, sau in traducere actuala, nu mai pune botul la toate cele care le auzi prin media.

Exact acest lucru nu l-au facut sute de mii de romani, aud ca au venit si din provincie ca sa vada "extraordinarul brad" de craciun din Piata Unirii. "Brad" care este de fapt o constructie metalica care cica ar avea 78 de metri desi eu ma indoiesc, dar in fine, nu inaltimea conteaza, ci faptul ca in primul rand e artificial si urat - pentru cine a vazut bradul care se face in Viena in fata primariei inteleg despre ce vorbesc. Si sa nu sara ecologistii ca e mai bine asa ca n-au taiat un brad mare, inainte sa spuna asta sa militeze pentru a nu se mai taia sute de mii de brazi de craciun care se vand in targuri ca toti romani sa si-l puna in casa.

Prin urmare romanul, dupa ce a fost la defilarea de ziua nationala, pe bulevardul de la arcul de triumf, vazand ca vremea e buna, a mers si la Universitate cand Videanu a apasat pe buton de a fericit bucurestenii cu luminitele de sarbatori, si apoi a mers in Piata Unirii "la brad". Unii au auzit ceva de Millenium, multi au inteles ca e bradul mileniului, in fine, e ceva care nu trebuie ratat in viata, nu stiu cum si ce i-a facut sa vina in numar atat de mare in Piata Unirii. Nu cred ca au mai fost atatia romani intr-un singur loc, nici la revolutie nici de revelioane.

Nu stiu cum am nimerit si eu pe acolo, de fapt stiu, pentru ca am ascultat un prieten care a vrut sa mearga cu copilul la brad. Cert este ca am avut o presimtire cand m-am pomenit in multime fara a mai putea face nici o miscare. Iar dupa artificiile care au costat viitorii clientii Millenium vreo 20,000 EUR, am cautat degeaba o cale de iesire pentru ca a inceput nebunia. Randuri mergeau fiecare in alt sens, unii cica se duceau la metrou, unii tot veneau spre Piata Unirii - pe astia chiar nu-i inteleg. Dar ce mai este de inteles cand dezorganizarea da mana cu panica si cu prostia umana crasa si din abundenta. Masinile erau prinse in multime, copiii erau striviti, hotii de buzunare isi faceau plinul, tiganii colcaiau peste tot (fara nici o legatura intre cele doua bineinteles). Stiti cum auzim ca se moare la pelerinaje prin tarile alea sub-dezvoltate, asa era sa se intample si in Romania europeana in anul de gratie 2007, a fost un pericol real, nu numai un blocaj, a fost un pericol si pentru cei de afara si pentru cei de la metrou, am vazut poze si de acolo, bine ca Metrorexul a bagat tot ce avea si garniturile veneau la 2 minute - jos palaria pentru chestia asta pentru Metrorex (cel putin asa am auzit, daca nu e asa atunci imi retrag laudele).

Concluzia mea? Care e cea mai apropiata ambasada unde sa cer azil pe motiv de prostie in Romania? Nu stiu daca am sa o gasesc sau daca am sa emigrez la anul dar mi-o pun pe lista pentru Mosul pentru 2008, sa-mi aduca o alta tara, adica sa ma duca pe mine acolo ca asta a expirat rau de tot.

No comments: