Friday, July 16, 2010

Pasiunea sau mania fotografiei?

Nu avem cum cere unei persoane care incepe in ziua de azi sa faca poze sa-si cumpere un aparat cu film, eventual unul care sa fie cu setari manuale. Tehnologia a avansat si acum exista o singura optiune, digitalul. Singura diferenta fiind acum facuta de marimea senzorului si de calitatea obiectivului.

Majoritatea populatiei insa aleg pretul si cumpara un aparat foto digital ieftin, e si normal la puterea de cumparare a romanilor. Altii aleg brandul, foarte multi merg pe Sony, care este un brand considerat a fi cel mai bun la toate (inclusiv plasme, receivere .. ceea ce nu este chiar asa). Altii cauta cati mai multi megapixeli - dovedind ca sunt afoni dar vor sa fie smecheri.

Oricum ar fi, mania aparatelor foto digitale ajunge din urma mania telefoanelor mobile. Nu mai exista un roman/familie de romani (in mediul urban cel putin) care sa nu detina un aparat foto digital. Si chiar daca se chinuie sa inteleaga cum se foloseste, face poze, le pune pe net, dar uita sa le tipareasca pe hartie (poate si pentru ca costa) si sa le puna intr-un album (deh, viitorul este al Internetului).

O categorie aparte sunt cei care isi cumpara DSLR pentru ca au auzit ca acestea sunt cele mai bune aparate foto, desi nu stiu ce inseamna, de ce sunt cele mai bune si mai ales cum se utilizeaza altfel decat pe modul automat. Noroc cu live-view-ul de acum, altfel cred ca sunt foarte multi care au fost dezamagiti ca trebuie sa duca un DSLR la ochi ca sa faca o poza.

Si uite asa producatorii de camere foto digitale au gasit (yet again) o piata minunata in Romania, o piata de necunoscatori, care cumpara mai intai prost si ieftin, pe urma mai scump si pe urma si mai scump. Pentru ca romanii sunt cunoscatori in de toate, inclusiv in fotografie, iar pozele lor sunt fantastice, deosebit de interesante - mai ales cele din excursii, de la plaja, de la munte la gratar. Ca sa nu mai vorbim despre pozele "de socializare" a fetelor si baietilor care se promoveaza pe net, pe facebook, pe hi5 sau pe cine stie ce alte website-uri.

No comments: