Tuesday, April 26, 2011

Jurnalistii si politicienii

Intre cele doua categorii, cele de politician si jurnalist, este o legatura puternica. Prima nu depinde de a doua, pentru ca prima este "self-sufficient", odata ajuns la ciolan merge pe drumul "normal" al fraudarii bugetelor de stat si al imbogatirii rapide si al influentei in timpul mandatului. A doua depinde insa de prima, pentru simplul motiv ca politica este un subiect mereu la zi (ca sa zic asa monden) in presa - scrisa si audio-vizuala (cu cea mai tare parte a acesteia - TV-ul).

Si ajung aici de unde mi-a venit ideea acestui post. Cum sa ma gandesc eu la realizatorii de emisiuni TV? Pentru ca fiecare post este al unui trust, fiecare post are un actionar (da, inclusiv TVR), fiecare actionar are un scop de propaganda (deghizat sub umbrela unui simplu dar profitabil business). Un post echidistant este o utopie, un SF, deocamdata in Romania. Mie imi plac unii realizatori TV, dar cum sa-i tratez avand in vedere ca fac jocurile altora? Cred ca majoritatea angajatilor sunt simpli oameni care au nevoie de un loc de munca, atrasi de un salariu, trec peste "detaliul" cine este angajatorul si ce jocuri politice face. Pana la urma este destul de atractiv nu? Sa fii "on air" si sa poti fi formator de opinie prin cele ce spui la TV. Si sa iei un salariu pentru asta si sa fii "vedeta". Cativa te vor renega dar poate mai multi vor fi "fani".

Sa revin de la TV, unde stirile si toate emisiunile talk-show politice depind de politicieni si de actiunile sau inactiunile lor, la presa scrisa, care depinde, de asemenea, de (pe langa publicitate) de subiecte zilnice. Aici e problema si linia intre ziar si tabloid. Un tabloid inventeaza subiecte. Un ziar de stiri nu ar trebui sa inventeze subiecte. Dar in ziua de azi, ca sa nu-si piarda job-ul, jurnalistii cam inventeaza subiecte sau pun pe prima pagina subiecte pe care nu le-ar pune daca n-ar fi vorba de salariul lor in joc. Prin urmare sunt obligati sa publice praf in ochi si subiecte cretine. Circumstante atenuante? Poate fi echidistant un jurnalist? Poate alege un ziar/post TV unde sa poata sa scrie lucruri utile? Cred ca nu, in momentul de fata. Dar odata aleasa cariera de jurnalist ce sa mai faca? Vorba proverbelor "intri in hora, trebuie sa joci" sau "cine intra in albia de porci.."

Exista totusi o solutie. Jurnalistii de profesie sa refuze orice subiect politic si sa se reprofileze pe alte teme, de preferat culturale si cu adevarat mondene, de interes public (de interesul public al persoanelor cu mintea in stare de functionare, nu a aplaudacilor si a "alegatorilor" comandati cu punga de merinde). Sa nu mai existe promovare a politicienilor in mass media, sa fie o greva a subiectelor politice, sa nu-i mai bage nimeni in seama, decat DNA-ul si justitia.

1 comment:

Raluca said...

nici nu stiu exact ce sa cred despre acest post dar e ok ...