Friday, July 22, 2011

HR-ul de Romania

HR-Human Resources, cea mai importanta resursa intr-o organizatie, firma, minister, spital samd. In cadrul unui departament de HR in tarile civilizate sunt sub-departamente de: payroll, training, recruiting, incentives, retention&loyalty.

In Romania HR=Resurse Umane, unde te angajeaza, te dau afara si in general intotdeauna au dreptate. Numai doamne si domnisoare, iar daca sefa este domnisoara, mai rau o domnisoara peste 40 de ani, atunci aproape sigur treaba e compromisa. Frustrarile, problemele feminine, parerile uneori ridicole dar interesante in capul lor duc de cele mai multe ori la decizii incredibil de proaste in ceea ce priveste resursele umane. Din cele de mai sus Resursele Umane se rezuma la salarizare, adeverinte si mai ales angajari si dat afara. Alte probleme ale salariatilor, nu e treaba lor, sa vorbeasca cu reprezentantul sindicatului, daca au asa ceva, daca nu .. "nimeni nu este de neinlocuit" celebra fraza, tineti minte, daca o auziti fugiti cat mai repede de la acel loc de munca si gasiti-va unul cu oameni care nu traiesc in trecut.

Cum se fac angajarile? Simplu. Cu sau fara ajutorul unei firme de "recruiting". Aici e si mai interesant. Firme de recrutare sunt cu duiumul in Romania, de la "marile" reprezentante ale unor firme din afara la firme private infiintate de oameni "de HR" adica tot din departamentele de Resurse Umane unde n-au mai avut loc sau s-au gandit ca e loc de mai multi bani daca-si fac firma de recrutare. Si asa este, pentru ca nu a deloc greu ceea ce fac ei.

Acum cu internetul e simplu, cauti pe bestjobs, ejobs linkedin si alte site-uri de CV-uri, dai telefoane pe la companiile din bransa celei care cauta, spui "suntem de la compania de recrutare X .. in prezent derulam un proiect pentru un client de-al nostru in bransa Y .. daca sunteti interesat sa veniti la un interviu". Tac pac 20 candidati, vin la interviu, cu un angajat al firmei de recrutare .. 25-30 de ani, daca i-ai vedea CV-ul, a lucrat la o firma ca bagator de seama, poate ca "manager de proiect" sau "sales manager", apoi s-a angajat de 6-9 luni la firma asta de "recruiting" .. si cu el tii tu interviul, cu peste 10 ani de experienta intr-un domeniu pe care el/ea nu il cunoaste. Pare interesat(a), noteaza trei pagini, iti pune intrebari idioate de gen "ce ati face ca sa creasca vanzarile la firma X" sau "ce defecte considerati ca aveti", oricum ce scrie acolo pe hartia primita, nu pricepe nimic dar isi face treaba, face "assessment". Gata papa va sunam noi. Dupa ce ai plecat face "short-list-ul", consultandu-se cu seful. Trimite short-list-ul la departamentul de HR care cauta sa angajeze, fara numerele de telefon, ca sa nu poata fi contactat direct, doar prin ei, organizeaza interviul si firma isi alege, cu putin noroc, o persoana din cele prezentate. Firma de recrutare isi ia comisionul (unul sau doua salarii lunare ale persoanei angajate) si la revedere trece la urmatorul "proiect". Si mai ramane ca seful firmei de recrutare sa-si dea cu parerea in presa "de afaceri" cum e cu resursele umane, cum e cu piata muncii, cum fac ei recrutari, ce se mai cauta, cum au scazut salariile samd si lumea se uita la ei ca niste mari "specialisti".

E "simplu" sa faci HR in Romania. De fapt nu este si nu avem specialisti adevarati, avem numai "wannabes" si persoane care s-au prins de faptul ca e simplu, intri pe pile bineinteles si pe urma trai neneaca pe vatrai, daca te intelegi bine cu sefa de HR si faci ce ti se spune, angajezi pe cine spune, iei firma de recrutare care ti se spune, faci complimentele necesare si in general te porti ca cel mai de pret angajat din companie, pentru ca lucrezi la HR si toata lumea tre' sa-ti dea saru-mana' ca altfel vede el/ea.

Si din cauza asta merge prost Romania si va merge mult timp de acum inainte, pentru ca nu facem un HR adevarat, cu cap, ci doar sa fie, merge si asa vorba romanului, inainte de angajare candidatii sunt priviti ca vitele, triati pe teste cumparate din afara, angajati pe salarii mici ca atat e in buget si apoi la munca ce training ce incentives ce retention&loyalty, unde se cred astia?

Pe de cealalta parte este foamea de bani a angajatilor, care inghit astfel de porcarii, de la recrutare la angajare, incompetenta HR-istilor, doar pentru a castiga mai mult. Si apoi se plang ca nu le place ceea ce fac, ca nu au una ca nu au alta, dar stau acolo pentru salariu mai mare. Sunt cazuri exceptionale de oameni care au zis nu, eu nu mai lucrez in cloaca asta de incompetenti cu pile, doar ca sa iau salariu mare, ma mut unde-mi place, imi aleg firma unde sa lucrez, dar sa merg in fiecare zi la serviciu cu placere.

No comments: