Friday, April 08, 2011

Romanii si MLM-ul

Pentru autodidactii care prefera Wikipedia definitia MLM-ului (lb.eng) o gasiti aici

Toata lumea a auzit probabil de Oriflame, Amway, Herbalife si Avon. Mai putin au auzit de MonaVie, de Forever Living si NuSkin. Ce sunt acestea? Sunt companii care produc diverse produse de folosinta personala, in principal cosmetice si suplimente alimentare. Ce au in comun? In primul rand modul de distributie - respectiv vanzarea in sistem MLM - Multi Level Marketing. In al doilea rand au in comun faptul ca sunt afaceri "Made in US" (cu o exceptie - Oriflame, care a luat fiinta in 1967 in Suedia). Interesant este si faptul ca provin in majoritate din statele de pe coasta de vest - California avand o proportie covarsitoare dar si Utah si Arizona.

Ce este MLM? Un tip de distributie care difera de distributia traditionala din Romania (la magazin sau comanda online mai nou) sau de cea practicata in US (door-to-door sau direct-sale). Este un gen de direct-sale dar "with a twist" iar acest twist este "a thin line" intre etic si legal si viceversa. Pentru ca vanzarea MLM implica oameni intr-un sistem piramidal (oricat ar incerca unii sa nege acest lucru este tot un sistem piramidal, in mai multe variante), oamenii sunt atrasi in sistem prin prezentari fulminante a "oportunitatilor" de "castig rapid", "castig pasiv" (castig fara sa faci nimic, o data ce ai creat o retea de persoane sub tine - piramidal), "bonusuri" si tot felul de "star"/"diamond"/"sula-wula" referitor la persoanele care au facut si au dres si au ajuns in topul vanzatorilor. Prezentarile acestea imi fac greata doar cand ma gandesc la ele.

Prezentarile acestea fiind atat de eficiente (imbunatatite pe parcursul zecilor de ani in US), bineinteles ca prind la pifanii de romani pentru care visul lor in viata este sa stea la bere in timp ce cardul lor se umple de bani nemunciti, iar in ultimii 20 de ani MLM-ul in Romania a inflorit ca ciupercile dupa ploaie. Web-ul este plin de mini-site-urilor acestor "afaceristi" care prezinta "oportunitatea" si invita la discutii, prezentari persoane interesate.

Ce este enervant in chestia asta? In primul rand ca ne facem de ras, oamenii sunt obligati sa-ti ia la telefon toti prietenii si toate cunostintele si sa le propuna sa intre in afacere (piramida). In al doilea rand ca vindem produsele altora (americanilor) si facem jocul celor care sunt sus in sistemul piramidal - si acestia sunt in cele mai multe cazuri niste domni unguro-romani (!) localizati prin Mures, Satu Mare, Harghita samd care "deschid Romania". In al treilea rand ca este o chestiune la limita legii, dar asta e treaba lor, pana la urma si infractorii incalca legea, am auzit o declaratie oficiala ca 1/10 romani au o condamnare definitiva, deci....trageti concluzia

Sa luam un caz concret. RAIN NUTRITION. O noua "super"/"mega"/"extra" "afacere" care se "deschide" anul acesta in Romania, cica mare "oportunitate" intrucat fondatorii - de unde? din UTAH bineinteles, firma infiintata in 2008, au decis sa "deschida" Europa cu statele din est (care s-au prins ca sunt cele mai credule, fudule si proaste de-a binelea), respectiv pe schema garantata: Ungaria->Romania. Zis si facut, in 2010 au dat drumul la MLM-istii unguri iar in 2011 "afacerea Rain Nutrition" va sparge "piata welness" (o piata inventata de producatorii MLM-isti). Au aparut deja zeci de site-uri, de la cele "oficiale" http://www.rainnutrition.ro/ http://www.rain-nutrition.ro/ http://www.rainmakerteam.ro/ au aparut MLM-istii "privati" http://www.smart-choices.ro/ http://afacerea-rain.com/ http://mursoimihai.blogspot.com/2011/02/oportunitatea-rain-nutrition.html
(special nu am pus cod html pentru ca nu merita sa intrati pe aceste site-uri)

Cititi numai acest link: http://www.rainmakerteam.ro/stiri.html despre "succesul rasunator" al prezentarii de la Tg Mures, peste 100 de persoane (pifani) la prezentarea .. cui? .. a unui domn ungur Byron Belka - "celebrul", "gurul" "afacerilor MLM de succes". "Cei mai multi au apreciat atat planul de compensare cat si produsele. S-a anuntat deschiderea preinregistrarii cu taxa de 25EUR".

Ce este planul de compensare? Este momeala cu care se atrag pifanii romani. Este prezentarea schemelor de castig - nu una ci mai multe modalitati de castig - bonusuri peste bonusuri si castiguri pasive peste castiguri pasive, dupa ce ai construit reteaua, daca esti "activ" - adica daca esti un consumator platitor al produselor americanilor din Utah care pe bune stau si nu fac nimic si se uita la comenzile spre Romania cum cresc si cresc.

Ce trebuie sa faca romanul? Sa puna botul la prezentare si schema de compensare. Sa cada pe spate ca e vorba de un produs antioxidant din seminte - care deci previne cancerul si te tine tanar toata viata - deci e clar ca se va vinde ca painea calda. Problema este ca produsul asta minune nu se poate vinde prin magazine/farmacii, nu se poate vinde online, ci doar prin schema asta imputita de MLM. Adica romanul ia "kitul de start" si se apuca sa-si sune toti cunoscutii si sa si-i faca "parteneri" in piramida, in speranta unui castig pasiv cat mai mare. De fapt toti care intra in schema sunt in primul rand consumatori permanenti (ca sa iei comision trebuie sa fii activ adica sa comanzi pentru tine un kit pe luna) si in al doilea rand vanzatori directi care se fac de rasul curcilor (parerea mea) prin afacerea la care participa. Pentru ca eu de exemplu, un om normal, nu cumpar de la cine vine sa-mi vanda ci ma duc eu sa-mi iau de unde am nevoie, ma duc la farmacie si gasesc zeci de alte produse cu antioxidanti din plante, facute nu neaparat in US, poate mai bine romanesti, la un pret de 2-3 ori mai mic decat mirobolanta bautura minune Soul de la Rain Nutrition.

Cati MLM-isti sunt in Romania? Mii, poate zeci de mii. Cati au un venit de peste 1000USD/luna? Parerea mea ca numai cateva sute, pana intr-o mie. Restul sunt consumatori si oameni care incearca si ei pentru ca altceva nu stiu a face. E o munca si asta intradevar, dar este la limita legalitatii,.

Un site "excelent" care sustine afacerile MLM este http://www.mlm.ro Ce frumos cum prezinta ei diferenta intre MLM si un joc piramidal. Intradevar nu este un joc piramidal unde se "inmultesc" banii gen Caritas sau asa numita "schema Ponzi", este un sistem de vanzari relationale bazat pe o schema piramidala - pentru ca asa se iau banii, in sistem piramidal - orice ar spune dl. Dan Marius Dumitras (care din pacate, pentru ca a fost si el un om, chiar daca guru MLM, nu mai este printre noi .. sa-i fie tarana usoara), care a infiintat (pentru ca in Romania se poate orice) "Asociatia de Vanzari Directe din Romania" http://www.rodsa.ro/

E interesant site-ul, pentru cultura noastra generala - de exemplu ce firme activeaza in Romania: http://www.rodsa.ro/firme_active.htm regasim: Avon, Amway, Calivita, Care, Forever Living, Herbalife, Zepter, Metabond, Oriflame, Raiffeisen Banca pt Locuinte (wtf, ei or sti?)

De unde sunt firmele? Suna cunoscut?: MLM International Romania SRL - str. Andy Endre, Cluj-Napoca; Metabond Romania - str. Gh. Dosza (!!), Covasna; Carion Romania - str.Avram Iancu (hehe), Cluj-Napoca; Vita Crystal Research - Miercurea Ciuc;

Oferte noi MLM cu nemiluita (prost sa fii sa nu intri nu?): KB Edelmettale - reprezentant: Nagy Gabriela, Flavon Group, Lifewave "software for the human body" (lol), Quanttest, Edera Network Marketing, Green Valley, Nu Skin, Pharmanex - toate business-uri cu nume stabilite special ca sa iasa in evidenta si sa dea pe spate MLM-istii batrani sau tineri, de "oportunitatea" castigului

Si acum down to earth - putina legislatie romaneasca in domeniul vanzarilor directe. Ordonanta 99/2000 republicata (cu modificarile aduse de OUG 43/2010) privind comercializarea produselor si serviciilor de piata, care reglementeaza serviciile de piata (vanzarea, distributia), inclusiv vanzarea directa si prin retele (multilevel marketing) - Art.35(2) si imediat la Art.36 se spun care sunt practicile comerciale interzise: Atentie! "Sunt considerate practici comerciale interzise: a) vanzarea piramidala [..] sau orice procedee similare prin care produsele si serviciile sunt oferite consumatorilor prin intermediul unei retele de vanzatori directi care primesc un comision atat pentru vanzarile proprii , cat si pentru vanzarile generate de retelele de vanzatori directi pe care i-au recrutat personal; b) faptul de a propune unei persoane sa colecteze adeziuni sau sa se inscrie pe o lista, facand-o sa spere castiguri financiare rezultate din cresterea numarului de persoane recrutate sau inscrise." Art. 73 - Sanctiuni (pentru ca o contraventie fara sanctiune e o "oportunitate"), pct.14 - "practicarea de vanzari sau de orice alte procedee prevazute la Art.36, cu amenda de la 10.000 lei la 50.000 lei, iar veniturile realizate din aceste practici se confisca [..]" Q.E.D. PS: Art.74 - "Sanctiunile prevazute la Art.73 se pot aplica si persoanelor juridice, caz in care limitele minime si maxime ale amenzilor se dubleaza"

Ce parere aveti? Dvs. cei care nu sunteti MLM-isti (ca aceia sigur ma vor face prost si fraier). Mie imi pare clar ca MLM-ul este o practica ilegala, situatia de fapt insa - neaplicarea legilor tipica in Romania - permite desfasurarea, atat de catre persoane fizice cat si prin firme a vanzarilor prin scheme MLM piramidale (cu sistem de bonusuri/castiguri pasive pentru persoanele bagate in schema) si cu prezentarea momelii unor castiguri financiare de pe urma inscrierii de noi persoane.

4 comments:

Unknown said...

Ce desteapta este mintea romanului civic... Face caterinca despre toți MLM-istii fără a specifica dacă a fost implicat măcar de curiozitate in consumarea produselor unei companii pe care atâta le acuza de frauda si escrocherie, de parca ar fi cele mai penale de pe acest pământ. Unele sunt întradevar, pentru ca nu au pus la punct nici un sistem de instruire, de invatare a modului in care se fac acest tip de afaceri si se bazează strict pe experiența unui "guru" atotstiutor care sfatuieste audiența ce sa facă. De aici si denumirea de "secta" ce este specifica unor anumite grupări de distribuitori MLM.
Diferența dintre vânzarea piramidala si MLM este ca in MLM se vehiculeaza un produs sau un serviciu vandabil care presupune existența clienților fără a participa la procesul de distribuire al produselor, fapt care este o afacere 100% legala. Nici un MLM care se respecta nu se bazează doar pe recrutare. In MLM trebuie sa știi sa faci relationare, vanzare, recrutare, instruire si organizare, deci nu este o munca tocmai ușoară, mai ales dacă ai de a face cu IDIOTI si TEPARI NENOROCITI, care nu știu sa citească o carte, nu știu sa își insuseasca notiunile fundamentale despre produsele companiei pe care o reprezintă si tot ce urmăresc este sa pacaleasca pe cei care sunt mai... slabi de înger, ca sa nu zic prosti. MLM-ul este afacerea secolului XXI dacă ești stăpân pe tine, pe cunostinte minime de marketing si dorești mai întâi sa ajuti oamenii prin intermediul produselor sau serviciilor companiei pentru care ai ales sa colaborezi.

Cu respect pentru comunitatea Anti-MLM,
Alex Stoian

Cetateanul Roman said...

Iata ca specific, nu am fost curios si nu am cumparat (termenul de "consumat" e folosit in MLM ca sa justifice lipsa facturilor pe bunurile "comercializate" de fapt) produse vandute prin MLM. Eu "cumpar" produsele pe care le consider eu necesare, din magazin sau online, toate cu bon fiscal, nu ceea ce vor altii sa imi "vanda" fara bon fiscal.

Nu am negat ca nu merge treaba, ca nu exista oameni care sa se implice in vanzarea MLM, mai ales pe saracia asta, e un mod de a castiga bani. Am facut caterinca pentru ca oamenii acestia ca tine care tin cursuri despre relationare, vanzare, carisma personala, citesc carti de MLM, iar cei din josul piramidei se injosesc (dupa parerea mea) sunand sute de oameni sa se vanda produsele, care, in final, aduc banii grosi la nivelurile de sus ale piramidei, producatorul isi ia costul de productie plus un mic profit, barosanii (de care ziceam ca pe relatia cu Romania sunt in general de nationalitate unguri - sa ma corectati daca nu este asa) iau grosul, cei ca tine iau suficient, iar cei care "consuma" papa/utilizeaza produsele nu se aleg cu prea mare lucru dupa alergatura, pentru ca adaosul lor este cel mai mic, castiga mai mult doar daca isi fac piramida sub ei. Cum poti spune ca nu e piramidal? :) Nu am zis joc piramidal (Caritas, FNI) ci sistem piramidal.

MLM afacerea secolului XXI??:))) I rest my case..

LUCICA COMAN said...

Orice loc de munca e un sistem piramidal....director general,doi directori unu tehnic altul adjunt,dupa care sectorul contabilitate cu director,sef contabil si restul de contabili pe categorii,sectorul personal cu sef personal si liota sa ...si in fine la baza piramidei cei care muncesc din greu si castiga toti la un loc 10% di profitul realizat,restul unde ajunge? simplu mai sus in piramida iar cel mai mult castiga menegerul general!!!!
cum decurge impartirea profitului in MLM,cel de la baza are doua posibilitati de castig in acelasi timp :1 castigul imediat din vanzari si are SINGUR (NU IN COLECTIV)20%DIN TOTALUL VANZARII PE CARE A REALIZATO,SI UN BONUS CARE URCA INCEPAND DE LA 3% AJUNGAND PANA LA 21% IN BAZA VOLUMULUI DE VANZARI REALIZATE.pentru a obtine un bonus cat mai mare ai posibilitatea de a extinde propria activitate propunand si prietenilor ,rudelor si cunoscutilor aceasta opportunitate. daca unul ce a intrat colaborator cu tine in sistem e mai brav ca tine ,el castga pentru ca a muncit si tu castigi din ce ai muncit.... de aceea NU ESTE PIRAMIDAL!!!!,insa cum foarte multi se inscriu si nu fac nimic,asteapta ca ceilalti sa munceasca ,vazand ca nu castiga ASA CUM SI-A IMAGINAT incepe sa spuna ca e sistem piramidal ca doar cei de sus castiga ,in realitate castiga cei de jos daca ai inscris pe cineva,care face activitate,pt ca din nimic clar ca rezultatul e nimic!!,sigur castiga s cei de sus,cei care si-au dat interesul si au ajutat persoana respectiva sa ajunga la un castig,dar si persoana respectiva a facut ceea ce se cere pentru a ajunge la succes,cel care crede ca stie totul cu parere de rau dar stie doar atat! Stim cu totii ca proverbul CAT TRAESI AI DE INVATAT e foarte valabil.Exempu :daca luam un bun director care reprezinta o fabrica de incaltaminte si il trimitem sa vanda tractoare cu siguranzta v-a avea nevoie sa-si completeze cunostintele pentru a putea sa aibe succes,daca trimitem un muncitor din sectorul mecanica pentru a vinde tractoare :e posibil dar va avea mai multe lacune decat directorul de pantofi ,deci ii va trebui mai multa imformatie si mai mult timp ,pentru a studia a invata cum sa aplice ce a invatat ,cum sa obtina rezultate din ce aplica.Asa ca are nevoie de multa vointa si ambitie pentru a obtine succes!dar amandoi pleaca pe o strada cu sanse egale! poate sa fie chiar mai bun decat directorul si sa obtina castiguri mai mari si mai repede,asta depinde de fiecare persoana cat de mult se implica si cat de mult isi doreste imbunatatirea vietii personale si a familiei!
despre produsele distribuite!
ai garanzia satisfactiei :nu esti multumit le trimiti si primesti inpoi banii si taxele de expedizie,de ce? pentru ca producatorul este sigur de calitatea produsului pus in vanzare!!! ca reprezentant stii ca distribui produse de inalta calitate,garantate si oferi un serviciu de calitate clientilor tai,asa ca nu pacalesti pe nimeni,oferi un serviciu de calitate care poate imbunatati viata consumatorului chiar daca nu intra in sistem sau retea cum vrei sa o numesti.
In ce priveste factura sau bon ce vrei sa ai ,toate sistemele au si aceasta latura bine pusa la punct. Faptul ca persoanele noi intrate, fac dupa ureche si nu fac ceea ce trebuie facut este o problema a insuccesului personal,cred ca stiu tot si nu tin cont de micile detalii ,asa cum spuneam mai sus de muncitor,ca avand multe lacune ,prima data e necesar sa fie umil si sa accepte ca mai intai sa ceara informatii pentru fiecare pas, sa stie daca e bine sau nu ceea ce face!!!

Anonymous said...

Ok, avem dreptul la opinii. Doar doua observatii am de facut: 1) daca exista legi care interzic vanzarile in sistem MLM, de e nu sunt arestati toti MLM-istii? si 2) Oare stiti voi, dragilor, ca sistemul de vanzare la raft sau online este tot sistem piramidal? Ganditi-va doar prin cati intermediari trece un produs pana sa ajunga in mainile voastre! (producator, importator, exportator, reprezentant local, reprezentant regional, dealer, vanzator etc etc)! Asa e ca nu v-ati pus niciodata intrebarea? Pt ca e greu sa adaptazeze romanul la schimbare, e mai usor sa imprastie cu noroi decat sa-si puna mintea la contributie si sa studieze, sa cerceteze, sa citeasca!