Wednesday, October 18, 2017

#metoo

Hashtag-ul #metoo sau #Me Too s-a raspandit pe social media in Octombrie 2017 de cand actrita Alyssa Milano a adus acuzatii de hartuire sexuala (sexual misconduct) lui Harvey Weinstein, un mare producator de filme la Holywood.

Ulterior in U.S. au inceput si alte vedete mai mici sau mai mari sa dezvaluie hartuirile sexuale din partea lui Harvey Weinstein dar hashtag-ul #metoo a facut ca din ce in ce mai multe femei sa isi povesteasca intamplarile de aceasta natura.

Ca sa vorbim in termeni moderni, #metoo s-a viralizat si toata lumea a inceput sa scrie pe social media intamplari traite acum ani si ani de zile, cat de libidinosi si porci sunt barbatii din toata lumea.

Problema nr.1: daca s-a intamplat o hartuire sexuala si mai ales o agresiune sexuala, trebuia raportata atunci autoritatilor, nu acum sa se lamenteze pe #metoo, asta dovedeste ca atunci unele au acceptat pentru a obtine foloase, in showbiz, moda, dans samd.

Romania anului de gratie 2017. Romanii chiar daca nu au "veceu" in casa si canalizare, in schimb au Facebook si se "pricep" sa il foloseasca. Asa ca toate matracucele vor incepe sa isi scrie povestile pe #metoo. Ca este la moda deh. Si intrucat matracucele se imbraca provocator ca sa aiba succes in viata (ore intregi la salon de manichiura, coafura, haine de firma de la outlet, decolteu, picioare, lenjerie intima la vedere daca se poate samd), nu lipsesc cazurile in care barbatii se dau la ele, mai mult sau mai putin.

Problema nr.2: dupa cum stim, in Romania sunt mii de caprioare care isi cauta sponsori prin baruri si/sau care fac bani din videochat. Acum hai sa povesteasca ele pe #metoo cum au fost ele agatate, dar sa povestim doar despre cei la care nu au acceptat avansurile, despre cei carora le-au acceptat, au obtinut foloase, joburi, bani, masini, case, haine, excursii .. sa nu povestim. Poate pentru acelea ar trebui sa inventam alt hashtag, dar nu va scrie nimeni, poate doar sponsorii pacaliti (desi nu prea exista asa ceva, sponsorul intotdeauna primeste si el ceva la schimb).

Disclaimer: nu toate femeile care scriu pe #metoo se incadreaza in cele de mai sus, exista si cazuri sincere in care nu au putut spune despre hartuire ca sa isi pastreze locul de munca sau au pus piciorul in prag si au trecut peste asta atunci, iar acum considera ca este momentul sa afle lumea ca exista acest fenomen. Dar asta stim cu toti ca in Romania fenomenul exista si este si condamnat prin lege.

Asa ca, la fel ca si cu amenzile de circulatie, trebuie pusa in practica legea si fenomenul se va diminua. Dar in Romania nu se pun in practica legile, cele simple, care vizeaza civilizatia si respectul (in trafic si fata de semeni, fata de bunul public, fata de impozitele care se duc la stat si apoi in buzunare private .. dar asta este alt subiect).

No comments: