Wednesday, November 08, 2017

Bugetul de stat

Dovada incompetentei guvernantilor de a gestiona bugetul unei tari, desi suntem in EU si avem consultanta gratuita si fonduri nerambursabile, noi nu, mergem inainte cu "specialistii" nostri care se gandesc numai cum sa fure si sa dea bani la votantii de partid.

Cateva idei si sume din buget, asa in mare, ca sa vedeti cat de mult nu sta in picioare:

Venituri: realizat 2015: 103 mld. lei, preliminat 2016: 101 mld.lei, bugetat 2017: 117 mld.lei (crestere 15%), prima mare problema, nu te joci cu cresteri de 15% cand vorbesti de o tara, poti conta pe o crestere daca esti eficient de 1-5% dar orice este peste este apa de ploaie ca sa acoperi niste cheltuieli promise in campanie, estimat 2018: 125 mld.lei (+7%), estimat 2019: 136 mld.lei (+9%), estimat 2020: 145 mld.lei (+7%).

De unde spunea PSD ca vor creste veniturile: majoritatea cresterii-fake este la TVA si  Impozit pe venit, profit si castiguri de la persoane juridice dar si Impozit pe veniturile din salarii (aici se observa cea mai mare gogoasa, o crestere cu 4 mld.lei in fiecare an), de unde cresterea asta spectaculoasa, ar fi prima mea intrebare la care nu voi primi raspuns.

Cheltuieli: din 117 mld. lei venituri (umflate, real sunt cca 100 mld.lei), vor sa cheltuiasca (si vor cheltui) 150 mld.lei, din care 134 mld.lei cheltuieli curente (celelalte de capital sunt ok) iar din acestea 134 haideti sa vedem pe ce apa sambetei se duc banii: 35 catre unitati ale administratiei publice (aici este sifonarea bugetului catre firmele de partid care lucreaza mereu pe preturi peste piata si aduc profit in buzunarele "oamenilor de afaceri" locali, cu paraindarat la politicieni), 23 pe asistenta sociala (pe langa pensii, aici este sustinuta nemunca si votantii PSD) si 21 pe cheltuielile cu personalul (angajatii la stat, toate rudele si supra indemnizatiile celor "care merita" sa ia din mai multe parti bani de la stat si poate nici nu dau pe la serviciu, alt sifon pentru cresterea veniturilor personale), 10 alte transferuri (ce mai conteaza 10 mld.lei, are si tara cheltuieli nu?).

Deficitul? Da-l incolo de deficit, mai "guvernam" tara cativa ani si cand se prind prostii e prea tarziu, tara este devalizata, in 25 de ani s-a pus totul la pamant, s-a omorat vaca de muls, sa se descurce generatia urmatoare, sa o ia de la capat cum au reusit si altii (Ungaria, Cehia, Polonia), se poate oricand doar sa vrei.

No comments: