Wednesday, January 16, 2019

Sistemul de sanatate in Romania

Cu sanatatea nu te joci, era o vorba. Sa dea domnul sa nu te imbolnavesti in Romania. Degeaba, in Romania cam toata lumea este bolnava. Cronic. Si se trateaza cu o multitudine de medicamente, care se schimba de la an la an, in functie de interesele medicilor care le recomanda sau farmaciilor care indica marca in functie de substanta activa prescrisa de medic. Apropo, parca era vorba ca medicii sa prescrie substanta activa, inteleg ca nu se respecta chestia asta, pentru ca ei au de facut vanzare la diverse medicamente, in functie de care primesc beneficii de la firmele respective. Insa nu de asta vreau sa vorbesc in postul asta.

In Romania daca ai o problema de sanatate si trebuie sa mergi intr-un spital, intri intr-o hora din care greu iesi ok. Daca alegi sistemul de stat te asteapta niste experiente care iti pot adauga mult stres si alte boli, virusi, bacterii, fata de problema initiala. Poate sa iti adauge si maladii inchipuite, pe hartie, pentru ca spitalele sa raporteze mai mult, ca sa primeasca mai multi bani. Daca te tratezi fara internare mai treaca mearga, ai doar de asteptat si sa te rogi sa ai un medic care sa stie ce face. Daca trebuie sa te internezi si mai grav daca ai nevoie de o interventie chirurgicala, esti mancat. Riscul de a ajunge intr-o situatie si mai grava, pana la deces, cum scrie pe toate hartiile pe care le semnezi ca si consimtamantul fara de care nu te opereaza nimeni, este mare.

De la inceput trebuie sa spun ca majoritatea doctorilor sunt persoane dedicate juramantului si care fac tot ce stiu si ce pot pentru pacientii lor. Ca iau spaga este ceva in paralel, nu discut banii, macar sa rezolve problemele pacientilor la modul profesionist, cu spaga este treaba lor daca vor sa fie prinsi. Problema este ca la stat nu pot face totul ca la carte, din lipsa de mai multe, de paturi, de aparate, de medicamente, de asistente competente, pana la inclusiv din cauza pacientilor fara discernamant, de care sunt pline camerele de garda cu diverse probleme inclusiv plagi de la incaierari si/sau bautura.

Pe scurt, spitalele de stat sunt pline, pe holuri, prin cabinete, pe sectii, in salile de operatie, doctorii lucreaza non-stop si salveaza oameni non-stop, inclusiv dupa cum spuneam mai sus, oameni care se accidenteaza din prostia lor, accidente auto, in care un cretin se accidenteaza si pe el si distruge viata si altor persoane. Sunt pline de pensionari, care sunt in permanenta prin spitale si prin farmacii, cautand sa exploateze la maxim orice gratuitate, orice trimitere, orice compensata. Daca ai pana in 50 de ani cam trebuie sa stai la coada dupa ei, ca esti tanar si nu o sa mori daca astepti.

Nu vrei sa treci prin experienta spitalelor de stat, mergi la privat. Sunt zeci de variante, de la cele 3-4 mari companii private care cumpara in continuu clinici mici, pana la clinicile private cu sediu unic, de cartier. Unii considera preturile serviciilor ca fiind mari. Unii isi permit pentru ca au abonamente de sanatate de la firmele angajatoare sau pur si simplu pentru ca au bani. In ultimul timp insa si clinicile private s-au umplut, programarile nu se mai respecta, consultatiile sunt de 15 minute, medicii nu isi dau silinta, pentru ca incaseaza de la mai multe clinici, multi si de la spitalele de stat.

Avantajele clinicilor private sunt ca isi permit, din banii incasati din abonamente si din consultatii private, sa cumpere aparate noi si performante, ca poti face un CT sau un RMN in aceeasi luna in care ai nevoie, nu in 6 luni ca la stat (daca tii neaparat sa nu platesti si daca iti permiti sa astepti atat). Un avantaj il vedeam ca medicii sunt platiti mai bine si depun mai mult efort. In prezent medicii nu sunt platiti mai bine ci au angajat multi medici de pe bancile facultatii, foarte tineri, nespecializati, care aplica ce au invatat, inainte sa faca un rezidentiat de mai multi ani intr-un spital aglomerat.

Marketing isi fac toti, ca ei au cele mai bune echipe de medici, cele mai bune echipamente, ca fac pachete de screening-uri, ca fac operatii minim invazive cu tehnici moderne. Unii fac. La altii este doar reclama. Pentru ca si in spitalele private exista culpe medicale, ma refer la operatii nereusite. Nu zic ca pe un organism foarte bolnav riscurile nu sunt mai mari, ma refer aici la cazul operatiilor pe copii care s-au terminat sau aproape s-au terminat prost pentru copiii in cauza. Si atunci te intrebi la ce spital sa mergi cu copilul tau ca sa nu il iei mai rau decat ai intrat. La stat sau la privat? Si daca la privat la care privat?

No comments: