Friday, October 05, 2007

Bucurestiul in coma .. si numarul masinilor creste

Arterele capitalei tarii in care traim s-ar putea defini cu termenul medical de arteroscleroza, sunt blocate, nu se mai poate circula, orasul face pre-infarct in fiecare vineri, in fiecare prima zi de ploaie, de zapada, cand se mai incepe un santier si lumea inca nu stie rutele ocolitoare (de parca exista asa ceva), sau pur si simplu fara nici o explicatie, blocajele sunt la ordinea zilei si rau este ca unii s-au obisnuit cu asta si se simt cica ca in marile metropole, adica aglomeratia e un semn al civilizatiei. De fapt numai un necivilizat (in sensul de ne- bine crescut, manierat, politicos) poate gandi asta.

Este vineri, iesirile din capitala sunt blocate (am vazut cu ochii mei DN1, nu bag mana in foc pentru cine vrea sa mearga la Pitesti, poate are noroc .. cred ca daca vrei sa mergi undeva in weekend mergi nu unde vrei ci unde poti .. vrei la Sinaia, nu se poate, incerci la Pitesti, nu se poate, hai sa mergi la Giurgiu sa bei un suc pe malul Dunarii si sa te intorci satisfacut).

Intrucat Bucurestiul nu ofera "entertainment per capita" ca alte metropole mai cu vechime in "citizens entertainment" (lucru care se facea pe vremea romanilor mai bine decat acum), bucurestenii incearca (asta e termenul, la risc, la sansa) sa iasa din Bucuresti in weekend, ba vineri, ba sambata, ba unii reusesc sa plece de joi. Destinatia? Nord = DN1 (nu-mi spuneti de varianta Targoviste ca nu stiu pe nimeni sa se duca pe acolo, bucuresteanul vrea pe DN1, este masochist).

Concluzia? Bucurestiul este un oras in care nu ai libertate de miscare, decat daca o iei pe jos de la punctul A la punctul B cu conditia A-B mai mic ca 2km si ocolesti gurile de metrou ca s-ar putea sa dea si acolo aglomeratia peste tine. Nu poti sa mai mergi la serviciu cu masina pentru ca avem vezi tu acum si noi "rush hours", dar nu mai poti sa mergi nici la pranz, pentru ca in Bucuresti se pare ca multa lume ori are serviciul legat de plimbarea cu masina ori nu inteleg ce face atata lume cu masina in mijlocul zilei. Si nici cu metroul. Vezi subiectul de mai sus cu metroul.

No comments: